Les coques son un dels productes tradicionals catalans més característics. El més bàsic és la coca de forner que pots ser prima, cruixent i caramel·litzada o més gruixuda, amb sucre blanc i pinyons o palet d’ametlla amb la característica aroma d’anís.
A Disforner elaborem les coques més festives, les de Sant Joan, bé de brioix, més tradicionals, o de full que guanyen terreny els últims temps.
Les coques de brioix poden estar farcides de crema, cabell d’àngel o llardons trinxats. La més característica de tota manera és la de fruita confitada per sobre, molt vistosa i també les bases, simplement amb sucre i totes amb pinyons o palet d’ametlla.
Les de full se solen elaborar amb dues plaques superposades amb el farcital mig excepte les de llardons, que s’afegeixena l’hora de pastar i queden integrats a tota la coca i totes s’acaben amb sucre per sobre i pinyons o palet d’ametlla.
Aquestes coques formen part de les populars revetlles encara que la tendència és que es venguin tot l’any, especialment les farcides.
El seu origen ens remet clarament a la celebració de solstici d’estiu, per això sembla que antigament eren rodones, per la forma del sol.